Door Cora Emens

8 April komt Netflix met de Nederlandse serie ” Dirty Lines” , over de sekslijnen eind jaren 80 en het tijdsbeeld van die tijd waarin alles mogelijk was en de opkomst van house muziek in de RoXy.

Ik was een van de eersten die meewerkte aan de sekslijnen van Teleholding van de gebroeders Skene, het bedrijf waar deze serie losjes op is gebaseerd. In zeer korte tijd werden er per maand miljoenen verdiend. Het kon niet op, feesten, Porsches en Ferraris…

Laat ik je vertellen hoe dat zo gekomen is….

Problemen lijn

Teleholding kwam op ons pad en voor we het wisten hadden we een contract getekend voor 2 jaar met een riant salaris….( geen miljoenen maar goed betaald) om een seksuele problemenlijn met adviezen op te zetten. Ik had tijdens mijn opleiding gezondheidskunde beseft hoe belangrijk seks is voor de gezondheid. Er waren echter maar een drietal problemen waar mannen mee belden, dus dat werd snel eentonig.

Hoorspel lijn

Onze lijn werd toen een hoorspel lijn, waarin ik in korte stukjes van 3 tot 4 minuten mannen tot een zaadlozing bracht. Dat moest precies getimed worden want langer dan 4 minuten luisterde men niet. De meeste mannen kwamen in die paar minuten wel klaar. Dat werd opgenomen en men kon dan inbellen om het tegen betaling af te luisteren.

Piratenradio 100

Willem de Ridder, mijn toenmalige partner en ik werden in eerste instantie gevraagd om verhaaltjes te schrijven voor de sekslijnen. In die tijd hadden wij een radio programma bij het piraten radiostation ” Radio 100″ in Amsterdam, waarin we van alles ten gehore brachten van experimentele muziek tot hoorspelen. Na een uitzending van een SM hoorspel wilden de luisteraars meer en had Willem (radiomaker en tijdschriftenmaker) mij overtuigd om life seks te hebben op de radio. Dat was super spannend om te doen en er werd flink gebeld. Jaren later toen ik als sekscoach in een TV show zat van een bekende Nederlandse, dochter van een bekende acteur, ik zal geen namen noemen, bekende ze dat ze als jong meisje altijd stiekem in bed luisterde en ook een keer gebeld had met mij. Ik zei het al, alles was mogelijk in die tijd…

Cora & Willem lijn

De stap naar een sekslijn was snel gezet. Geen geschreven verhaaltjes, alles geimproviseerd. Willem had immers ook de hoorspel academy, dus hoorspelen maken was zowiezo ons werk.

Maar aan de grote klok hangen en met een foto op een billboard zag ik niet zo zitten, dus werd het een tekening.

Willem de Ridder en ik zoals we er werkelijk uitzagen die tijd.

picture Wink van Kempen

@ our Homestudio Amsterdam nog geen 10 minuten lopen naar ons “werk” voor de sekslijn.

Hoe wij elkaar ontmoet hebben is een ander verhaal dat begint met Willem die tegen mij zegt , nog voordat ik een woord gesproken had: ” je hebt de meest sexy stem die ik ooit gehoord heb”. Dat kwam omdat hij mij eerst had horen zingen en mijn muziek gedraaid had in zijn toenmalige programma ” De Radiola Salon” bij de VPRO, waar ook van alles kon en ik al snel ingezet werd om aankondigingen te doen.

Dit was het eerste nummer van mij ooit gedraaid op de radio. Toevallig gaat het over de ” Telephone”. Ik was namelijk best wel bang voor de telefoon toen ik jong was, omdat ik mensen niet kon zien. Terwijl we aan het improviseren waren in de homestudio van John Zandijk ging de telefoon…..Het bracht een storm aan reacties bij de VPRO. En nu 45 jaar later ligt mijn muziek in het geluidsarchief van het Allard Pierson museum in Amsterdam. En is in 2021 uitgegeven als dubbel LP ” CORA”

Op 5 april sprak ik bij Eva Jinek aan tafel.

Een gesprek aan de tafel van Eva Jinek volgde met de crew van de serie ” Dirty Lines”.

Zie hier de uitzending. Het stuk over ” Dirty Lines” en de RoXy begint op 44 minuten.

Ik vertel daar o.a. dat Willem mij overtuigd had en Eva lachend reageert met : ” dan kon hij dat wel goed” . En ja Willem de Ridder had eind jaren 70 de langste file in de nacht gecreerd met zijn ” De Grote Oto Derby”, waarin hij duizenden auto’s en nog veel meer mensen naar een punt in Nederland liet rijden tijdens een live radio uitzending. Overtuigen kan hij als geen ander. De volgende dag waren er wel kamervragen over hoe een uitzending zoveel mensen in beweging kon brengen.

De crew:

Het was leuk om de acteurs te ontmoeten en vooral ook om wel wat overeenkomsten te ontdekken tussen mijzelf en de hoofdrolspeelster Joy Delima zowel als personage in de serie, als persoonlijk.

De RoXy:

Leuk dat er ook aandacht werd besteed aan de RoXy waar ik als eerste in Nederland op house muziek optrad. Ik heb nog steeds het cassettebandje met de house muziek die Eddy le Clercq voor mij opgenomen had zodat ik thuis een performance kon bedenken.

Mijn allereerste performance op House muziek in de RoXy

Ik wilde vroeger bij het circus als trapeze artieste en ik zag mijn kans. Ik liet een rekstok bouwen en kwam met rookgordijn en al vanuit de nok van de hoge zaal naar beneden. Naakt, goud geschilderd met een giga groot veren masker op en een ketting van een ring in mijn labia naar de rekstok. Ik zei toch….alles kon! Ik had de smaak te pakken en er volgden meer….

Wil jij ook de foto’s zien? neem dan een kijkje in mijn foto gallery. Zie foto’s.

Al met al een interessante terugblik op een geweldige tijd uit mijn leven. En het begin van mijn carrière als sekscoach van Nederland.